dominvest

 


 

 

naroči si RSS novice RSS Novice Dominvest d.o.o.


 
2016
6
DEC
 
Etažna lastnina kot dodana vrednost stanovanjske hiše


Tako, kot to počne dober gospodar, naj bi vsak lastnik skrbel za svojo nepremičnino in jo vzdrževal ter obnavljal, saj poleg prijetnejših bivalnih pogojev urejena in vzdrževana stavba pomeni tudi višji izkupiček ob prodaji ali oddaji. Malokdo pa se zaveda prednosti, ki jih nudi ustrezna zemljiškoknjižna ureditev njihove nepremičnine. V nadaljevanju se bomo posvetili stanovanjskim hišam z dvema do petimi stanovanji. V Sloveniji danes po uradnih evidencah stoji približno 40.000 takšnih stanovanjskih hiš, ki jih nadalje lahko delimo na vrstne (npr. dvojček) in samostoječe hiše.

Stanovanje v t.i. dvojčku ima praviloma svoj zunanji vhod, je večetažno in obsega polovico celotnega tlorisa stavbe v vsaki etaži od kleti do podstrešja. V praksi je vsaki polovici dodeljena posebna parcela s svojo parcelno številko in zemljiškoknjižnim lastnikom, čeprav je v kataster stavb vpisana ena stavba z eno hišno številko. Konceptu katastra stavb bi morala slediti tudi zemljiškoknjižna ureditev, saj gre v večini primerov tudi iz projektantskega vidika za eno stavbo s skupno streho in skupnimi temelji ter kar je najpomembnejše: stanovanji v dvojčku ločuje skupna stena. Rešitev je v vzpostavitvi etažne lastnine, s katero se vsakemu stanovanju določi svoja identifikacijska številka, opredelijo pa se tudi skupni deli stavbe.


Slika 1: Vzpostavljena etažna lastnina v stavbi točno določa obseg posameznih in skupnih delov 

Pri samostoječih hišah gre večinoma za v 60., 70. in 80. letih prejšnjega stoletja grajene hiše za več generacij, ki so bile v takratnem obdobju pravi hit, danes pa z odseljenimi otroci in starši v pokoju samevajo ter lastnikom povzročajo nepotrebne stroške. Zemljiškoknjižno stanje takšnih stavb temelji na lastništvu zemljišča pod stavbo, kar lastnikom lahko povzroči kar nekaj preglavic. Prva in najbolj očitna je težja prodaja posameznega stanovanja, saj se stanovanja, ki so kot etažna lastnina vpisana v zemljiško knjigo, lahko prodajo bistveno hitreje in dražje. Nadalje ima z vzpostavljeno etažno lastnino tako lastnik kot morebitni kupec manj težav pri pridobivanju hipotekarnega kredita. Še danes niso redki primeri, ko lastniki zaradi neurejenega zemljiškoknjižnega stanja ostanejo brez možnosti pridobitve posojila. Nazadnje je v primeru večstanovanjskih stavb, kjer etažna lastnina ni vzpostavljena, v zemljiško knjigo onemogočena vknjižba služnosti na celotni nepremičnini (stanovanju), kar v primeru sprejema zloglasnega davka na nepremičnine zna tako lastnike stanovanj v večstanovanjskih stavbah kot sorodnike, ki uporabljajo njihovo nepremičnino, še dodatno udariti po denarnici.

Če torej na kratko povzamemo zgornji sestavek, lahko pridemo do zaključkov, da so prednosti etažne lastnine naslednje:

  • pravna delitev stavbe na posamezne dele (stanovanja, garaže) omogoča preglednejši in enostavnejši prenos lastninske pravice v primeru prodaje, dedovanja ali darovanja nepremičnine,
  • višja vrednost nepremičnine,
  • lažja pridobitev hipotekarnega posojila in
  • hitrejša in donosnejša prodaja nepremičnine.
O etažni v manjših družinskih hišah smo govorili tudi v naši decembrski oddaji na Radiu Triglav Jesenice. Za vse tiste, ki bi torej radi izvedli še kaj več, je na spodnji povezavi na voljo njen posnetek. 

99. oddaja na Radiu Triglav Jesenice: Dodana vrednost etažne lastnine v manjših stanovanjskih hišah

Datum objave : Torek, 6 December 2016 14:57

Etažna lastnina kot dodana vrednost stanovanjske hiše Etažna lastnina kot dodana vrednost stanovanjske hiše Etažna lastnina kot dodana vrednost stanovanjske hiše Etažna lastnina kot dodana vrednost stanovanjske hiše Etažna lastnina kot dodana vrednost stanovanjske hiše Etažna lastnina kot dodana vrednost stanovanjske hiše Etažna lastnina kot dodana vrednost stanovanjske hiše Etažna lastnina kot dodana vrednost stanovanjske hiše Etažna lastnina kot dodana vrednost stanovanjske hiše Etažna lastnina kot dodana vrednost stanovanjske hiše Etažna lastnina kot dodana vrednost stanovanjske hiše Etažna lastnina kot dodana vrednost stanovanjske hiše Etažna lastnina kot dodana vrednost stanovanjske hiše Etažna lastnina kot dodana vrednost stanovanjske hiše Etažna lastnina kot dodana vrednost stanovanjske hiše Etažna lastnina kot dodana vrednost stanovanjske hiše Etažna lastnina kot dodana vrednost stanovanjske hiše Etažna lastnina kot dodana vrednost stanovanjske hiše

 

◄ nazaj Celoten arhiv ►

 

 

Skupine novic :

Splošno (109)
iskanje po novicah
išči po naslovu
išči po vsebini

RSS novice Dominvest

 

Potrebujete
novega
upravnika?

Prodajate stanovanje, gradite ali obnavljate hišo?

Potem kliknite tukaj oziroma nas pokličite na tel. št.

04/581-26-00

 
 
DOMINVEST d.o.o.
Cesta maršala Tita 18
4270 Jesenice
TRR: SI56 6000 0000 0002 981 (Hranilnica LON d.d., Kranj)
Davčna številka: SI77872649
Matična številka: 5067634000
Pravni status: Družba z omejeno odgovornostjo d.o.o.
Število zaposlenih: 14
Deluje od: 1986
Znesek kapitala: 142.839,01 EUR
Tajništvo: (04) 581 26 00
Fax: (04) 586 12 41
Nepremičnine: (04) 581 26 20
Upravljanje stavb: (04) 581 26 30
Gradbeni inženiring: (04) 581 26 22
Elektronski naslov: info@dominvest.si
obiskov te strani : 392.894
skupno vseh obiskov : 1.229.024

zadnja posodobitev :
Ponedeljek, 14 Junij 2010 13:01
 
 
izvedba G-Server d.o.o. ©2002-2017, gCMS v2.53 rev.147, Vse pravice pridržane
 

 

Oprostite, a po veljavni zakonodaji vas moramo vprašati ali soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh?

  Podrobne informacije