dominvest

 


 

 

naroči si RSS novice RSS Novice Dominvest d.o.o.


 
2012
19
SEP
 
Informacije v zvezi z opravljanjem dimnikarskih storitev


V nadaljevanju vam podajamo nekaj splošnih informacij v zvezi z opravljanjem dimnikarskih storitev.

Dimnikarska služba je državna gospodarska javna služba izvajanja meritev, pregledovanja in čiščenja kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov in je obvezna za vse uporabnike. Dimnikarstvo Dovrtel d.o.o. jo kot koncesionar izvaja v desetih gorenjskih občinah, med drugim tudi v občinah Jesenice, Kranjska Gora in Radovljica.

Dimnikarska služba je določena kot obvezna javna služba zaradi pomembnih nalog, ki jih zasleduje: varstvo pred požarom, varstvo pred zadušitvijo in zastrupitvijo, varčevanje z energijo in varstvo zraka pred onesnaženjem.

Izvajanje dimnikarske službe je urejeno s številnimi predpisi, najpomembnejša med njimi sta v nadaljevanju navedena Uredba in Pravilnik. Način opravljanja dimnikarske službe, ukrepe v zvezi z učinkovito rabo energije in zmanjšanjem emisij ter predmet in pogoje izvajanja koncesije določa Uredba o načinu, predmetu in pogojih izvajanja obvezne državne javne službe izvajanja meritev, pregledovanja in čiščenja kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov zaradi varstva okolja in učinkovite rabe energije, varstva človekovega zdravja in varstva pred požarom (Ur. l. RS št. 129/2004, 105/2007, 102/2008), v nadaljevanju Uredba. Roke in način izvajanja storitev dimnikarske službe pa določa Pravilnik o oskrbi malih kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov pri opravljanju javne službe izvajanja meritev, pregledovanja in čiščenja kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov (Ur. l. RS št. 128/2004), v nadaljevanju Pravilnik.

Kurilne naprave, dimnike in zračnike je treba redno vzdrževati. Pogostost izvajanja dimnikarskih storitev v kurilni sezoni je določena s predpisi. Čiščenje in letni pregled zračnikov je potrebno opraviti vsako leto, čiščenje in letni pregled rezervnih dimnikov vsako tretje leto. Pogostost čiščenja aktivnih dimnikov in kurilnih naprav, ki so nanj priključene, je odvisna od vrste kurilne naprave in vrste energenta. Za male kurilne naprave do 50 kW veljajo naslednji obsegi storitev.

Pri pečeh na trdno gorivo:

  • 1x letni pregled,
  • 4x čiščenje kurilne in dimovodne naprave.

Biomaso (lesni briketi in sekanci):

  • 1x letni pregled,
  • 2x čiščenje kurilne in dimovodne naprave.

Tekoče gorivo:

  • 1x letni pregled,
  • 1x čiščenje,
  • 1x meritve emisije dimnih plinov.

Plinasto gorivo:

  • 1x letni pregled,
  • 1x čiščenje kurilne in dimovodne naprave,
  • 1x meritve emisije dimnih plinov.

Upravnik Dominvest d.o.o. in Dimnikarstvo Dovrtel d.o.o sta se dogovorila, da se bo zaradi večje preglednosti in zaradi zagotavljanja večje kvalitete opravljanja storitev v objektih, ki so v upravljanju Dominvest d.o.o., in ki spadajo pod pristojnost koncesionarja dimnikarske javne službe Dimnikarstvo Dovrtel d.o.o., označilo vse tuljave s kovinskimi ploščicami s številkami, ki bodo omogočile vzpostavitev nove evidence, iz katere bo razvidno, kateremu stanovanju pripada posamezna tuljava. Hkrati se bo preverilo tudi, kdo ima kurilno napravo oziroma kdo uporablja katero dimovodno tuljavo oziroma dimnik. Označevanje tuljav s kovinskimi ploščicami se bo opravilo brezplačno.

Hkrati s pregledom se bo opravilo čiščenje zračnikov in dimnikov, v primeru da se bo ugotovilo, da je to potrebno, kar se bo obračunalo v skladu z veljavnim cenikom.

Na tem mestu bi opozorili, da je dolžnost uporabnikov omogočiti storitve na najavljen termin (če uporabniku datum ali ura ne ustreza naj to čim prej sporoči dimnikarski službi na način, ki je opisan na najavi storitev), in sicer omogočiti varen dostop do vseh delov kurilnih in dimovodnih naprav ter zračnikov (npr. tudi do dimniških vratc v kleti). Vljudno se naproša pooblaščence oziroma koordinatorje, naj bodo na najavljeni termin prisotni na objektu oziroma v kolikor ne bodo, naj poskrbijo, da bo prisoten drug stanovalec, ki bo sodeloval pri pregledu in na koncu podpisal delovni nalog ter s tem potrdil izvedbo storitev.

Poleg tega so uporabniki dolžni pred priklopom male kurilne naprave na dimnik izpolniti zahtevek za vpis kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih naprav v evidenco (obrazec in navodila lahko najdete na spletni strani Dimnikarstva Dovrtel d.o.o.) in ga poslati koncesionarju na naslov Dimnikarstvo Dovrtel d.o.o., Koroška cesta 45, Kranj. V primeru, da je kurilna naprava že priključena, nima pa opravljenega prvega pregleda, mora uporabnik prav tako izpolniti zahtevek oziroma naročiti prvi pregled.

Dominvest d.o.o. in Dimnikarstvo Dovrtel d.o.o. 

Datum objave : Sreda, 19 September 2012 12:03

Informacije v zvezi z opravljanjem dimnikarskih storitev Informacije v zvezi z opravljanjem dimnikarskih storitev Informacije v zvezi z opravljanjem dimnikarskih storitev Informacije v zvezi z opravljanjem dimnikarskih storitev Informacije v zvezi z opravljanjem dimnikarskih storitev Informacije v zvezi z opravljanjem dimnikarskih storitev Informacije v zvezi z opravljanjem dimnikarskih storitev Informacije v zvezi z opravljanjem dimnikarskih storitev Informacije v zvezi z opravljanjem dimnikarskih storitev Informacije v zvezi z opravljanjem dimnikarskih storitev Informacije v zvezi z opravljanjem dimnikarskih storitev Informacije v zvezi z opravljanjem dimnikarskih storitev Informacije v zvezi z opravljanjem dimnikarskih storitev Informacije v zvezi z opravljanjem dimnikarskih storitev Informacije v zvezi z opravljanjem dimnikarskih storitev Informacije v zvezi z opravljanjem dimnikarskih storitev Informacije v zvezi z opravljanjem dimnikarskih storitev Informacije v zvezi z opravljanjem dimnikarskih storitev

 

◄ nazaj Celoten arhiv ►

 

 

Skupine novic :

Splošno (109)
iskanje po novicah
išči po naslovu
išči po vsebini

RSS novice Dominvest

 

Potrebujete
novega
upravnika?

Prodajate stanovanje, gradite ali obnavljate hišo?

Potem kliknite tukaj oziroma nas pokličite na tel. št.

04/581-26-00

 
 
DOMINVEST d.o.o.
Cesta maršala Tita 18
4270 Jesenice
TRR: SI56 6000 0000 0002 981 (Hranilnica LON d.d., Kranj)
Davčna številka: SI77872649
Matična številka: 5067634000
Pravni status: Družba z omejeno odgovornostjo d.o.o.
Število zaposlenih: 14
Deluje od: 1986
Znesek kapitala: 142.839,01 EUR
Tajništvo: (04) 581 26 00
Fax: (04) 586 12 41
Nepremičnine: (04) 581 26 20
Upravljanje stavb: (04) 581 26 30
Gradbeni inženiring: (04) 581 26 22
Elektronski naslov: info@dominvest.si
obiskov te strani : 392.300
skupno vseh obiskov : 1.227.751

zadnja posodobitev :
Ponedeljek, 14 Junij 2010 13:01
 
 
izvedba G-Server d.o.o. ©2002-2017, gCMS v2.53 rev.147, Vse pravice pridržane
 

 

Oprostite, a po veljavni zakonodaji vas moramo vprašati ali soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh?

  Podrobne informacije