dominvest

 


 

 

naroči si RSS novice RSS Novice Dominvest d.o.o.


 
2013
4
NOV
 
Kaj še lahko postorimo pred uvedbo davka na nepremičnine?


V zadnjih tednih v Sloveniji ne mine dan, ko ne bi govorili o davku na nepremičnine. Njegovo uvedbo je sicer napovedovala večina dosedanjih vlad, a kot vse kaže, ga bo aktualni oblasti končno le uspelo uvesti. Še toliko bolj ob dejstvu, da je to tudi ena izmed zahtev Evropske unije. Novi davek, ki bo prizadel večino Slovencev, bo po napovedih uveden z začetkom prihodnjega leta. Glede na to, da predlog zakona še ni dokončno sprejet, je o njegovi vsebini vseeno še prezgodaj govoriti, zato bomo to raje pustili za enega izmed prihodnjih člankov. Tokrat raje preglejmo, kaj lahko lastniki nepremičnin storijo pred uvedbo davka, da bodo slednjega plačali čim manj.

Osnova za obdavčitev bodo podatki registra nepremičnin (REN)

Podatki, ki bodo osnova za obdavčitev, so vpisani v registru nepremičnin (REN). V njem so združeni podatki iz zemljiškega katastra in katastra stavb ter zemljiške knjige, podatki občin o namenski rabi zemljišč, podatki ministrstev o dejanski rabi zemljišč in podatki popisa nepremičnin iz leta 2007. V REN so evidentirane tudi vse spremembe, ki so jih lastniki ali ostali zainteresirani sporočili Geodetski upravi Republike Slovenije (GURS) v času od zaključka popisa do danes, medtem ko se spremembe v uradnih registrih prenašajo avtomatsko (po uradni dolžnosti).

Postopek spreminjanja podatkov v REN je enostaven, potreben je zgolj obisk ene od izpostav GURS (z izpolnjenimi obrazci) ali uporaba spletne aplikacije, ki je na voljo na spletnem naslovu http://www.e-prostor.gov.si/. Da pa vse le ne bi bilo videti preveč enostavno, je potrebno opozoriti, da po poenostavljenem postopku v REN lahko spreminjamo zgolj podatke, ki niso izvorni podatki drugih evidenc. Z drugimi besedami to pomeni, da podatkov, ki so preneseni iz zemljiškega katastra ali katastra stavb, ne moremo spreminjati sami, pač pa za to potrebujemo geodetsko ali projektantsko podjetje, ki to izpelje v klasičnem upravnem postopku. Podobno velja za podatke o namenski ali dejanski rabi zemljišč, kjer moramo predlog za spremembe nasloviti na občino ali pristojno ministrstvo. Skratka, v kolikor bi radi popravili npr. leto gradnje ali obnove stavbe, površine prostorov (ob pogoju, da stavba ni vpisana v katastru stavb), število etaž ali sob, komunalno opremljenost, material nosilne konstrukcije, stanje prostorov, ipd., potem to lahko storimo po opisanem poenostavljenem postopku, v nasprotnem primeru je skoraj nujna pomoč strokovnjaka. 

Časa za popravo podatkov v REN imamo vsaj do konca leta

V kolikor podatki o vaši nepremičnini v evidencah GURS niso pravilno ali popolno evidentirani, potem imate čas vsaj do konca tega leta, da jih uredite oziroma popravite. Po predlogu Zakona o davku na nepremičnine bo ta čas dodatno podaljšan do aprila 2014, saj naj bi GURS v februarju prihodnjega leta najprej vse lastnike ponovno obvestil o stanju podatkov v REN (tudi o vrednosti nepremičnin) ter dodal informativni izračun davka. Lastnikom bo nato ponovno dana možnost, da v roku dveh mesecev te podatke uredijo.

Vseeno vsem lastnikom nepremičnin svetujemo, da podatke uredijo že letos. Na ta način ne bodo tvegali morebitnih sprememb predlagane nove obdavčitve ter se izognili vrstam na GURS, ki bodo v prvi polovici prihodnjega leta prav gotovo precej dolge. Tistim, ki ste vešči računalnikov, svetujemo uporabo spletne aplikacije, lahko pa obrazce za spremembe tudi natisnete iz navedene spletne strani, jih dopolnite s pravimi podatki ter po pošti pošljete na GURS. V kolikor gre za napačne podatke v zvezi z lastništvom nepremičnin, pa bo v večini primerov potrebno »obiskati« zemljiško knjigo. Podobno velja tudi za primere, ko bodo lastniške spremembe posledica davčne optimizacije (npr. prenos lastninske pravice na nepremičninah na svoje naslednike).

O tej temi smo govorili v naši novembrski oddaji na Radiu Triglav Jesenice. Celoten posnetek oddaje je na voljo na spodnji povezavi. 

68. Dominvestova oddaja na Radiu Triglav Jesenice


Stanje je pametno urediti tudi v zemljiški knjigi 

Tudi v naši decembrski oddaji smo nadaljevali temo o pripravi na davek na nepremičnine, le da smo se tokrat osredotočili na ureditev podatkov v zemljiški knjigi. Odgovorili smo na vprašanje, kdaj se splača prenesti lastništvo na koga drugega, v katerih primerih nepremičnino obremeniti z osebno služnostjo, kaj storiti v primeru oddaje v najem ter kako urediti stalno prebivališče. 
Celoten posnetek oddaje je na voljo na spodnji povezavi. 

69. Dominvestova oddaja na Radiu Triglav Jesenice

Vabljeni k poslušanju. Za dodatne informacije so vam kadar koli na voljo tudi naši predstavniki

Datum objave : Ponedeljek, 4 November 2013 22:56

Kaj še lahko postorimo pred uvedbo davka na nepremičnine? Kaj še lahko postorimo pred uvedbo davka na nepremičnine? Kaj še lahko postorimo pred uvedbo davka na nepremičnine? Kaj še lahko postorimo pred uvedbo davka na nepremičnine? Kaj še lahko postorimo pred uvedbo davka na nepremičnine? Kaj še lahko postorimo pred uvedbo davka na nepremičnine? Kaj še lahko postorimo pred uvedbo davka na nepremičnine? Kaj še lahko postorimo pred uvedbo davka na nepremičnine? Kaj še lahko postorimo pred uvedbo davka na nepremičnine? Kaj še lahko postorimo pred uvedbo davka na nepremičnine? Kaj še lahko postorimo pred uvedbo davka na nepremičnine? Kaj še lahko postorimo pred uvedbo davka na nepremičnine? Kaj še lahko postorimo pred uvedbo davka na nepremičnine? Kaj še lahko postorimo pred uvedbo davka na nepremičnine? Kaj še lahko postorimo pred uvedbo davka na nepremičnine? Kaj še lahko postorimo pred uvedbo davka na nepremičnine? Kaj še lahko postorimo pred uvedbo davka na nepremičnine? Kaj še lahko postorimo pred uvedbo davka na nepremičnine?

 

◄ nazaj Celoten arhiv ►

 

 

Skupine novic :

Splošno (109)
iskanje po novicah
išči po naslovu
išči po vsebini

RSS novice Dominvest

 

Potrebujete
novega
upravnika?

Prodajate stanovanje, gradite ali obnavljate hišo?

Potem kliknite tukaj oziroma nas pokličite na tel. št.

04/581-26-00

 
 
DOMINVEST d.o.o.
Cesta maršala Tita 18
4270 Jesenice
TRR: SI56 6000 0000 0002 981 (Hranilnica LON d.d., Kranj)
Davčna številka: SI77872649
Matična številka: 5067634000
Pravni status: Družba z omejeno odgovornostjo d.o.o.
Število zaposlenih: 14
Deluje od: 1986
Znesek kapitala: 142.839,01 EUR
Tajništvo: (04) 581 26 00
Fax: (04) 586 12 41
Nepremičnine: (04) 581 26 20
Upravljanje stavb: (04) 581 26 30
Gradbeni inženiring: (04) 581 26 22
Elektronski naslov: info@dominvest.si
obiskov te strani : 392.308
skupno vseh obiskov : 1.227.760

zadnja posodobitev :
Ponedeljek, 14 Junij 2010 13:01
 
 
izvedba G-Server d.o.o. ©2002-2017, gCMS v2.53 rev.147, Vse pravice pridržane
 

 

Oprostite, a po veljavni zakonodaji vas moramo vprašati ali soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh?

  Podrobne informacije