dominvest

 


 

 

naroči si RSS novice RSS Novice Dominvest d.o.o.


 
2015
6
FEB
 
Prezračevanje stanovanjskih stavb


Na bivalno ugodje v stavbah vpliva vrsta dejavnikov, med katerimi je kakovost zraka med najpomembnejšimi. Pomembni pokazatelji kakovosti zraka so delež kisika v njem, ustrezna zračna vlaga ter količina vonjav in zdravju škodljivih snovi. Primerno kakovost zraka lahko dosežemo le z ustreznim prezračenjem, pri čemer ne smemo pozabiti na dejstvo, da ima prezračevanje zelo pomemben vpliv na porabo toplote za ogrevanje. Toplotne izgube stavbe namreč predstavljajo ventilacijske in transmisijske izgube. Prve so posledica prezračevanja, druge pa prehoda toplote skozi stavbni ovoj.

Zamenjava starejših lesenih oken s sodobnimi tesnimi okni in pretirano varčevanje pri ogrevanju stanovanj sta prispevala k zmanjšanju rabe toplote, vendar v veliko primerih tudi na račun slabše kvalitete zraka in bivanjskih razmer. Namreč skozi stara netesna okna je delno potekalo naravno prezračevanje, ki je v veliki meri zmanjšalo nevarnost površinske kondenzacije in posledično pojav plesni. Poslabšanje kvalitete zraka ima za posledico bolj ali manj resne zdravstvene težave, ki se lahko pokažejo šele po daljšem obdobju. 

NARAVNO PREZRAČEVANJE

Poleg nekontroliranega vdiranja zraka skozi netesna mesta v stavbi (okna in vrata) je potrebno zadostne količine svežega zraka zagotoviti z odpiranjem oken. Pravilno in energetsko najbolj učinkovito je intenzivno zračenje z odpiranjem oken in vrat na stežaj, da se ustvari prepih. Priporoča se odpiranje trikrat na dan za kratek čas (35 minut). Precej boj energetsko in posledično stroškovno potratno je dolgotrajno zračenje s priprtimi okni v pol vertikalnem položaju (t.i. »okno na kip«).

MEHANSKO PREZRAČEVANJE

Sodobni sistemi mehanskega prezračevanja temeljijo na principu rekuperacije oziroma vračanja toplote. S pomočjo prenosnikov toplote zagotovijo prenos dela toplote z odpadnega (izstopnega) zraka na svež (vstopajoč) zrak. Centralni prezračevalni sistemi se zaradi preobsežnih gradbenih posegov (naknadna vgradnja prezračevalnih kanalov) v obstoječih stavbah v praksi ne izvajajo. Rešitev pa predstavljajo lokalni oziroma prostorski prezračevalniki, ki se namestijo v zunanjo steno stavbe. Posamezne enote so primerne za prezračevanje površin do 50 m2, pri čemer je vgradnja hitra in enostavna. Okviren strošek takšne naprave za dvosobno stanovanje znaša okrog 1.500 EUR, pri čemer se investicija povrne s prihranki pri stroških za ogrevanje. Proizvajalci namreč obljubljajo, da naprava povrne tudi do 85% toplote odpadnega zraka. Poleg varčevanja z energijo s takšnimi napravami zagotovimo tudi ugodne bivalne pogoje, ne smemo pa seveda pozabiti na redno vzdrževanje in menjavo filtrov.

O prezračevanju smo govorili tudi v naši februarski oddaji na Radiu Triglav Jesenice. Če bi torej radi izvedeli še kaj več, lahko oddaji prisluhnete na spodnji povezavi. 

81. oddaja na Radiu Triglav Jesenice: Prezračevanje stanovanjskih stavb

Vabljeni k poslušanju. V kolikor pa želite vgraditi sistem prezračevanja tudi v vašo stavbo, vam bodo pri tem z veseljem pomagali naši strokovnjaki


Datum objave : Petek, 6 Februar 2015 09:15

Prezračevanje stanovanjskih stavb Prezračevanje stanovanjskih stavb Prezračevanje stanovanjskih stavb Prezračevanje stanovanjskih stavb Prezračevanje stanovanjskih stavb Prezračevanje stanovanjskih stavb Prezračevanje stanovanjskih stavb Prezračevanje stanovanjskih stavb Prezračevanje stanovanjskih stavb Prezračevanje stanovanjskih stavb Prezračevanje stanovanjskih stavb Prezračevanje stanovanjskih stavb Prezračevanje stanovanjskih stavb Prezračevanje stanovanjskih stavb Prezračevanje stanovanjskih stavb Prezračevanje stanovanjskih stavb Prezračevanje stanovanjskih stavb Prezračevanje stanovanjskih stavb

 

◄ nazaj Celoten arhiv ►

 

 

Skupine novic :

Splošno (109)
iskanje po novicah
išči po naslovu
išči po vsebini

RSS novice Dominvest

 

Potrebujete
novega
upravnika?

Prodajate stanovanje, gradite ali obnavljate hišo?

Potem kliknite tukaj oziroma nas pokličite na tel. št.

04/581-26-00

 
 
DOMINVEST d.o.o.
Cesta maršala Tita 18
4270 Jesenice
TRR: SI56 6000 0000 0002 981 (Hranilnica LON d.d., Kranj)
Davčna številka: SI77872649
Matična številka: 5067634000
Pravni status: Družba z omejeno odgovornostjo d.o.o.
Število zaposlenih: 14
Deluje od: 1986
Znesek kapitala: 142.839,01 EUR
Tajništvo: (04) 581 26 00
Fax: (04) 586 12 41
Nepremičnine: (04) 581 26 20
Upravljanje stavb: (04) 581 26 30
Gradbeni inženiring: (04) 581 26 22
Elektronski naslov: info@dominvest.si
obiskov te strani : 392.292
skupno vseh obiskov : 1.227.743

zadnja posodobitev :
Ponedeljek, 14 Junij 2010 13:01
 
 
izvedba G-Server d.o.o. ©2002-2017, gCMS v2.53 rev.147, Vse pravice pridržane
 

 

Oprostite, a po veljavni zakonodaji vas moramo vprašati ali soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh?

  Podrobne informacije