dominvest

 


 

 

naroči si RSS novice RSS Novice Dominvest d.o.o.


 
2015
26
NOV
 
Obračun stroškov toplote po novem


Spoštovani etažni lastniki in uporabniki!

Obveščamo vas, da je bil dne, 3. 11. 2015, v Uradnem listu RS objavljen nov
Pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli (Ur. list RS, št. 82/2015; v nadaljevanju »Pravilnik«). Pravilnik je stopil v veljavo z naslednjim dnem (4. 11. 2015) in ga moramo vsi udeleženci (izvajalci delitve, obračuna in etažni lastniki) pri obračunu stroškov toplote obvezno upoštevati.

Po začetnih nejasnostih s tolmačenjem in razumevanjem novega Pravilnika, je Ministrstvo za infrastrukturo podalo uradno pojasnilo, do katerega lahko dostopate na sledeči povezavi.

Nov pravilnik določa, da v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli, kjer so se stroške delili skladno z določbami starega pravilnika, lastnikom ni potrebno sprejeti novih sporazumov o delitvi stroškov toplote oziroma parametri delitve (mesečni ali letni obračun, delež fiksnega in variabilnega dela stroškov, korekcijski faktorji za izpostavljene lege stanovanj) ostanejo do nadaljnjega v veljavi.

Vseeno pa pravilnik uvaja kar nekaj sprememb pri metodologiji delitve, ki jih bomo morali upoštevati pri obračunu stroškov toplote za obdobje od novembra 2015 dalje. Glavne spremembe, ki bodo upoštevane tudi v vašem primeru, so sledeče:

  1. Nov pravilnik v 18. členu pravi, da če je posameznih delov stavb (stanovanj) z vgrajenimi delilniki, ki nič ali malo ogrevajo (do 40 % povprečja na posamezni del stavbe), več kot polovica, se obračun delitve stroškov izvede v celoti po površini stanovanj. Če pa taka stanovanja z malo porabo toplote skupaj obsegajo manj od 50 % skupne ogrevane površine, se obračun delitve stroškov izvede po delilnikih v skladu z ostalimi določbami pravilnika. S to določbo je zakonodajalec želel zmanjšati nepravično delitev stroškov za ogrevanje v primerih, ko je v stavbi veliko praznih stanovanj ali t. i. "vikend" stanovanj ali pa je jeseni ali spomladi zunaj še toliko toplo, tako da stanovanja ogreva le manjši del stanovalcev. Namreč v teh primerih je le nekaj stanovalcev nosilo celoten stroške energije.
  2. Če je porabniški delež vsaj enega stanovanja večji od petkratnika deleža ogrevane površine istega stanovanj, se stroški ogrevanja za celotno stavbo razdelijo po ogrevalni površini.
  3. O spremembah parametrov delitve (delež fiksnega in variabilnega dela stroškov, korekcijski faktorji za izpostavljene lege stanovanj) po novem odloča izvajalec delitve in ne etažni lastniki. Spremembe korekcijskih faktorjev za izpostavljene lege stanovanj se po novem lahko spreminjajo ali določijo zgolj na osnovi izračunov toplotnih izgub (izračun gradbene fizike), za kar je potrebno izdelati ustrezen elaborat. Takšen elaborat smo vam kot strokovnjaki na tem področju pripravljeni izdelati tudi mi.
  4. V kolikor ugotavljanje porabniškega deleža stanovanja ni mogoča po krivdi lastnika (ni vgradil delilnikov, poškoduje ali manipulira z delilniki ipd.), se porabniški delež za ogrevanje tega stanovanja določi tako, da se njegov delež ogrevalne površine pomnoži s faktorjem 3.

Torej če povzamemo, nov pravilnik ne predvideva bistvenih sprememb, kot je iz objav medijev lahko napačno razumljeno, temveč odpravlja anomalije, ki so se pojavile na tem področju.

Ta novico objavljamo predvsem z namenom, da vas o tem obvestimo in seznanimo, saj bomo stroške za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode, ki so nastali od novembra 2015 dalje, začeli obračunavati v skladu z določili novega pravilnika.

O novem pravilniku smo govorili tudi v naši decembrski oddaji na Radiu Triglav. Za vse tiste, ki ste jo zmudili, je na spodnji povezavi na voljo njen posnetek. 

89. oddaja na Radiu Triglav Jesenice: Pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli.

Lepo pozdravljeni!


Več informacij o novem pravilniku si lahko preberete na spodnjih povezavah:

  1. Uradno pojasnilo pravilnika s strani Ministrstva za infrastrukturo s primeri izračunov,

  2. Pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli (Ur. list RS, št. 82/2015).

Datum objave : Četrtek, 26 November 2015 08:40

Obračun stroškov toplote po novem Obračun stroškov toplote po novem Obračun stroškov toplote po novem Obračun stroškov toplote po novem Obračun stroškov toplote po novem Obračun stroškov toplote po novem Obračun stroškov toplote po novem Obračun stroškov toplote po novem Obračun stroškov toplote po novem Obračun stroškov toplote po novem Obračun stroškov toplote po novem Obračun stroškov toplote po novem Obračun stroškov toplote po novem Obračun stroškov toplote po novem Obračun stroškov toplote po novem Obračun stroškov toplote po novem Obračun stroškov toplote po novem Obračun stroškov toplote po novem

 

◄ nazaj Celoten arhiv ►

 

 

Skupine novic :

Splošno (109)
iskanje po novicah
išči po naslovu
išči po vsebini

RSS novice Dominvest

 

Potrebujete
novega
upravnika?

Prodajate stanovanje, gradite ali obnavljate hišo?

Potem kliknite tukaj oziroma nas pokličite na tel. št.

04/581-26-00

 
 
DOMINVEST d.o.o.
Cesta maršala Tita 18
4270 Jesenice
TRR: SI56 6000 0000 0002 981 (Hranilnica LON d.d., Kranj)
Davčna številka: SI77872649
Matična številka: 5067634000
Pravni status: Družba z omejeno odgovornostjo d.o.o.
Število zaposlenih: 14
Deluje od: 1986
Znesek kapitala: 142.839,01 EUR
Tajništvo: (04) 581 26 00
Fax: (04) 586 12 41
Nepremičnine: (04) 581 26 20
Upravljanje stavb: (04) 581 26 30
Gradbeni inženiring: (04) 581 26 22
Elektronski naslov: info@dominvest.si
obiskov te strani : 392.307
skupno vseh obiskov : 1.227.759

zadnja posodobitev :
Ponedeljek, 14 Junij 2010 13:01
 
 
izvedba G-Server d.o.o. ©2002-2017, gCMS v2.53 rev.147, Vse pravice pridržane
 

 

Oprostite, a po veljavni zakonodaji vas moramo vprašati ali soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh?

  Podrobne informacije