dominvest

 


 

 

Korekturni faktorji za izenačitev vpliva lege posameznih delov v stavbi

Korekturni faktorji za izenačitev vpliva lege posameznih delov v stavbi se uporabljajo pri delitvi in obračunu stroškov ogrevanja po dejanski porabi v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli.

Namen korekturnih faktorjev je, da se bolj izpostavljenim stanovanjem ali poslovnim prostorom z vidika večjih toplotnih izgub upošteva olajšava pri odčitani porabi toplote (odčitki delilnikov). Torej delom stavbe z večjim deležem površin sten in stropov proti zunanjosti ali neogrevanim prostorom, se pri izvedbi delitve in obračuna stroškov ogrevanja korigira poraba toplote glede na velikost korekturnega faktorja.


 

Na kakšen način je potrebno določiti korekturne faktorje?

Novi Pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli (Ur. l. RS, št. 61/2016, v nadaljevanju »Pravilnik«) predpisuje, da se korekturni faktorji po novem lahko določijo le glede na celotne toplotne izgube posameznih delov stavbe (QL), določene na podlagi Pravilnika o učinkoviti rabi energije v stavbah (Uradni list RS, št. 52/2010) in Pravilnika o metodologiji izdelave in izdaji energetskih izkaznic stavb (Uradni list RS, št. 92/2014). To pomeni, da je za korektno določitev korekturnih faktorjev potrebno izdelati izračune gradbene fizike za posamezne dele stavb (stanovanja ali poslovne prostore).

Ali so korekturni faktorji, ki jih imamo določene vse od vgradnje delilnikov dalje primerni?

Velika večina korekturnih faktorjev, ki se trenutno upoštevajo pri delitvi in obračunu stroškov ogrevanja (po naši oceni več kot 90 % večstanovanjskega fonda) je določenih na osnovi vrednosti pridobljenih v praksi na primerljivih stavbah z upoštevanjem pravil tehnike. Poenostavljeno povedano, korekturne faktorje je na osnovi izkušenj (po smislu) določil izvajalec delitve stroškov ogrevanja, torej tisti, ki je vgradil delilnike, v večini primerov brez poglobljenega znanja s področja gradbene fizike. Posledično so ti korekturni faktorji zelo pavšalni in večinoma vse prej kot pravično upoštevajo dejansko stanje. Novi Pravilnik zato predpisuje, da je potrebno korekturne faktorje za vse stavbe, v katerih se izvaja delitev stroškov ogrevanja po dejanski porabi, najkasneje do 1. januarja 2025 izračunati na podlagi izračunov gradbene fizike.


Slika: Prikaz starih (zgornja vrednost) in na novo določenih (spodnja vrednost) korekturnih faktorjev po posameznih stanovanjih na konkretnem primeru večstanovanjske stavbe.


V katerih primerih je potrebno na novo določiti korekturne faktorje?

Pravilnik predpisuje, da je obvezno potrebno korekturne faktorje na novo določiti na podlagi izračunov gradbene fizike v sledečih primerih:

-       za vse stavbe najkasneje do 1. januarja 2025,

-       v primerih energetskih sanacij teh stavb, torej če se izvedejo posegi na ovoju stavbe, ki imajo vpliv na toplotne izgube (dodatna toplotna izolacija fasade, strehe, podstrešja, kleti ipd.).

V primeru opaženih večjih anomalij v porabi in obračunu toplote med posameznimi deli stavbe pa je prav tako smiselno ponovno naročiti njihov preračun, a je za to potrebno soglasje vsaj 50% etažnih lastnikov po solastniških deležih, saj gre za posel rednega upravljanja.

Kdo je usposobljen in primeren za določitev korekturnih faktorjev?

Izračun energijske bilance stavbe in njenih posameznih delov, ki je potreben za pravilno določitev korekturnih faktorjev, je kompleksen, zato terja od izvajalca storitve predhodne izkušnje in poglobljeno znanje na tem področju. Za tovrstne naloge so tako najbolj primerni odgovorni projektanti z izkušnjami na področju učinkovite rabe energije v stavbah in neodvisni strokovnjaki za izdelavo energetskih izkaznic stavb.

Glede na to, da imamo v našem podjetju zaposlena dva pooblaščena projektanta gradbene stroke s strokovnima izpitoma, ki imata oba pridobljeno licenco za neodvisna strokovnjaka za izdelavo energetskih izkaznic, vas vabimo, da izračun korekturnih faktorjev zaupate nam.

Za več informacij ali z željo po izdelavi ponudbe za izdelavo elaborata z izračunom korekturnih faktorjev, se lahko obrnete na naša sodelavca:

-       Marko Ahčin, univ. dipl. inž. grad. (IZS G-3922, zap. št. vpisa v register licenc neodvisnih strokovnjakov 330), tel. št.: 04/ 581 26 15 ali e-pošta: marko.ahcin@dominvest.si ali

-       Anže Urevc, univ. dipl. inž. grad. (IZS G-3123, zap. št. vpisa v register licenc neodvisnih strokovnjakov 40,  tel. št.: 04/ 581 26 15 ali e-pošta: anze.urevc@dominvest.si.

Za lažjo predstavo, kako izgleda elaborat z izračunom korekturnih faktorjev, vam le tega po predhodnem dogovoru lahko pošljemo v pregled.

Več o korekturnih faktorjih si lahko preberete v tem članku, ki smo ga pred časom objavili v časopisu Delo.


 

 

Potrebujete
novega
upravnika?

Prodajate stanovanje, gradite ali obnavljate hišo?

Potem kliknite tukaj oziroma nas pokličite na tel. št.

04/581-26-00

 
 
DOMINVEST d.o.o.
Cesta maršala Tita 18
4270 Jesenice
TRR: SI56 6000 0000 0002 981 (Hranilnica LON d.d., Kranj)
Davčna številka: SI77872649
Matična številka: 5067634000
Pravni status: Družba z omejeno odgovornostjo d.o.o.
Število zaposlenih: 14
Deluje od: 1986
Znesek kapitala: 142.839,01 EUR
Tajništvo: (04) 581 26 00
Fax: (04) 586 12 41
Nepremičnine: (04) 581 26 20
Upravljanje stavb: (04) 581 26 30
Gradbeni inženiring: (04) 581 26 22
Elektronski naslov: info@dominvest.si
obiskov te strani : 897
skupno vseh obiskov : 1.229.044

zadnja posodobitev :
Četrtek, 27 Oktober 2016 09:39
 
 
izvedba G-Server d.o.o. ©2002-2017, gCMS v2.53 rev.147, Vse pravice pridržane
 

 

Oprostite, a po veljavni zakonodaji vas moramo vprašati ali soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh?

  Podrobne informacije