Obvezno razkuževanje v večstanovanjskih stavbah in navodila za varno gibanje

Petek, 3. april 2020

Novi Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb (Ur. l. RS št. 37/2020) določa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno. Zlasti se mora razkuževati:

  • kljuke na vhodu v večstanovanjsko stavbo,
  • ograje v večstanovanjski stavbi,
  • stikala za upravljanje in kabine dvigala,
  • stikala v skupnih prostorih večstanovanjske stavbe,
  • oprijemala in druga oprema, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami.

To je dodatni ukrep, ki lahko skupaj z drugimi prevetivnimi ukrepi še dodatno zmanjša verjetnost prenosa bolezni.

Razkuževanje lahko izvede upravnik ali tretja oseba (npr. čistilni servis) ali etažni lastniki sami. Glede na to, da upravniki nimamo zadostnih resursov za izvedbo tega ukrepa, priporočamo, da se organizirate in zahtevano izvajate stanovalci sami. Če to ne bo možno, lahko najamemo zunanjega izvajalca, kar pa bo povezano s precej dodatnimi stroški. Svojo odločitev preko nadzornega odbora čim prej sporočite operativnemu upravniku. 

Operativni upravnik vam bo dostavil evidenco izvajanja razkuževanja in ustrezno razkužilo takoj, ko se bo to dogovoril z vašim predstavnikom. Do takrat pa veljajo naslednja navodila Urada za kemikalije in NIJZ:

"površine očistite z navadnim detergentom in jih razkužite s proizvodi za dezinfekcijo, ki imajo (na etiketi ali v navodilih) navedeno protivirusno delovanje. Pri njihovi uporabi dosledno upoštevajte navodila za uporabo, saj v nasprotnem primeru dezinfekcija ne bo učinkovita. Poleg razkuževanja poskrbite tudi za zračenje prostorov."

Če ni na voljo namenskih razkužil lahko uporabimo priročna razkužila:

  • belila, kot je na primer varikina / arekina, ki jih dobimo v trgovinah in pripravimo po spodnjem navodilu, ali pa vodikov peroksid, ki ga dobimo v lekarni;
  • alkoholni pripravki z več kot 60% vsebnostjo alkohola, kot so na primer denaturiran špirit – tehnični etanol za čiščenje mastnih površin, ki ga ustrezno razredčimo z destilirano vodo; rafinirani alkohol, ki ga tudi ustrezno razredčimo; drugi izdelki z ustrezno vsebnostjo alkohola (npr. dvojni domači rum 75% );
  • čiščenje s parnimi čistilci na vročo paro, ki  imajo izhodno temperaturo pare višjo od 60 stopinj Celzija.

Za preprosto razkuževanje na NIJZ tako najbolj priporočajo uporabo 0,1% raztopine natrijevega hipoklorita, npr. parfumirana Varikina, Šampionka Renče, ki je 4% raztopina natrijevega hipoklorita. Razredčino 0,1% raztopine dobimo tako, da zmešamo 250 ml te varikine in 9750 ml vode. Na ta način dobimo 10 litrov primerne raztopine. Količino raztopine, ki jo pripravimo, sicer prilagodimo potrebam. 

Oseba, ki izvaja dezinfekcijo, naj bo zaščitena z zaščitno haljo, zaščitnimi rokavicami in masko ter z zaščito za oči. Upošteva naj vsa opozorila proizvajalca glede zaščite sebe in drugih ter primernost sredstva za materiale, na katere ga bo nanašala.

Priporočamo nanašanje z razpršilko (razen na stikala, te je bolje prebrisati) in pustimo, da se posuši. Ves čas zagotavljamo maksimalno možno zračenje, ki ga lahko dosežemo v prostoru, kjer to izvajamo.

Pri čiščenju in razkuževanju zaščitite kožo svojih rok. Pred delom roke namažite z zaščitno kremo. Pri delu uporabljajte nepremočljive rokavice (gospodinjske, iz lateksa ipd.). Če rokavic ne morete dobiti, uporabite PVC vrečko.

Vsa navodila so objavljena tudi na spletnih straneh NIJZ in Vlade RS.

Letak, ki je izobešen na vhodih vseh večstanovanjskih stavb, ki jih upravljamo, najdete tukaj. V stavbah, ki so opremljene z osebnimi dvigali, je potrebna posebej pazljiva uporaba le teh. V Zavodu za varstvo pri delu so pripravili posebna navodila za to. Ogledate si jih lahko tukaj

Naši upravniki stanovalcem dostavljajo razkužilo Ecocid S (proizvaja Krka d.d., torej gre za kvaliteten slovenski proizvod) in vso ostalo potrebno opremo za razkuževanje (razpršilko, zaščitne rokavice, navodila za uporabo, evidenčni list). Preprosta navodila za pripravo razkužila najdete tukaj, evidenčno tabelo za beleženje posameznih razkuževanj pa tukajStrošek enega kompleta za razkuževanje znaša 32,75 EUR (predračun dobavitelja si lahko ogledate tukaj), strošek nabave zaščitnih rokavic bomo pokrili mi. Sicer upamo, da bo vse stroške v zvezi z razkuževanjem pokrila država, kakor je bilo obljubljeno s strani predsednika Vlade RS

Stroški razkuževanja so sicer obratovalni stroški in se delijo po posameznih enotah. Plačnik stroškov je lastnik oziroma najemnik, v kolikor je stanovanje oddano v najem. Tako stališče je zavzelo tudi Ministrstvo za okolje in prostor v svojem mnenju, ki si ga lahko ogledate tukaj


DOMINVEST d.o.o.