Odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v stavbah

Ponedeljek, 5. oktober 2020

Vlada Republike Slovenije je zaradi zmanjšanja tveganja in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 sprejela Odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Upravniki večstanovanjskih stavb ob vhodu vanje in ob vhodih v dvigala, če jih večstanovanjska stavba ima, zagotovijo namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok. Namestitev opravi upravnik sam ali zagotovi, da to opravi tretja oseba, ki jo izbere upravnik, ali pa eden od etažnih lastnikov, če upravnik nima na razpolago dovolj zaposlenih ali ne more zagotoviti, da delo opravi tretja oseba. V večstanovanjskih stavbah, ki v skladu s posebnimi predpisi nimajo upravnika, namestitev zagotovijo lastniki v večstanovanjskih stavbah. Strokovno utemeljenost ukrepa odloka Vlada ugotavlja vsakih 14 dni in se ob upoštevanju strokovnih razlogov odloči, da se ta ukrep še naprej uporablja, ali pa ukrep spremeni oziroma odpravi ter o tem obvesti Državni zbor in javnost. Ta odlok velja od 7. oktobra 2020. 

Po pojasnilih Ministrstva za zdravje je potrebno razpršilnik namestiti pred vsak vhod v dvigalo, kar pomeni v vsaki etaži, v kateri je možno vstopiti v dvigalo. Pojasnilo Ministrstva si lahko preberete tukaj. Dodatno je Ministrstvo za zdravje poslalo tudi naslednje pojasnilo: "Razpršilniki so lahko nameščeni na notranji strani vhoda v stavbo, saj Odlok ne predpisuje, da morajo biti na zunanji strani. Seznanjamo vas tudi, da smo iskali rešitev, ki bi zadostila namenu Odloka in upoštevala pripombe glede visokih stroškov ob nameščanju v vsako nadstropje, v kateri je dvigalo. Pojavil se je predlog, da bi se razpršilnik za razkuževanje rok namestilo v samo dvigalo, vendar smo na podlagi dodatno pridobljenih informacijah ugotovili, da namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v samo dvigalo zaradi  požarne in splošne varnosti dvigal ni dopustno, zato velja zgornje tolmačenje."

Za vse večstanovanjske stavbe v našem upravljanju bomo zagotovili namestitev razpršilnikov (primer je prikazan na spodnji sliki) na vsa potrebna mesta. Dodatno bomo za začetek za vsak razpršilnik dostavili tudi 5 litrov razkužila (na sliki, karakteristike si lahko preberete tukaj). Cena enega takega kompleta znaša 48,10 EUR (23,70 EUR razpršilnik in 24,40 EUR razkužilo), ponudbo dobavitelja si lahko ogledate tukaj, in ne vključuje montaže. Za to lahko poskrbite etažni lastniki sami (npr. preko hišnikov), lahko pa jo uredimo tudi mi (strošek montaže v povprečju znaša 10 EUR, odvisno od zahtevnosti). 

Glede naročila in montaže razpršilnikov bo operativni upravnik kontaktiral predstavnike etažnih lastnikov v posamezni stavbi in se dogovoril vse potrebno. V kolikor etažni lastniki katere od stavb, ki so v našem upravljanju, za namestitev razkužil želijo poskrbeti sami oziroma želijo kak drug način izvedbe odloka, naj to čim prej javijo operativnemu upravniku

Nabava razpršilnikov se lahko šteje za interventno - investicijsko vzdrževanje, zato je plačilo možno iz zbranih sredstev rezervnega sklada, soglasje večine etažnih lastnikov pri tem ni potrebno, saj gre za predpisana nujna dela manjše vrednosti. Strošek razkuževanja (razkužila) pa je obratovalni strošek, ki se deli na osnovi števila enot stavbe. 

DOMINVEST d.o.o.